Poprawna ocena kawy

dobra kawa

Jak poznać czy kawa jest wysokiej jakości? Wbrew pozorom odpowiedź na to pytanie wcale nie jest taka prosta. Gdy otrzymamy kawę w kawiarni, jak powinniśmy ocenić np. espresso? Nie możemy ograniczyć się do prostego podziału: dobra – zła. Dziś postaramy się wam ułatwić proces oceny jednakowo jakości ziaren, ale także naparu, jaki został z nich przygotowany. Gotowi? Zaczynamy!

Od czego zacząć?

Przede wszystkim, warto zdać sobie sprawę z tego, że aby odpowiednio ocenić jakość i smak kawy, powinniśmy wypić wyłącznie sam napar! Wiemy o tym, że dodatek cukru, mleka, czy syropów bywa kuszący, jednak będą one kompletnie zaburzać nasz smak. Dodatkowo wiecie, co jeszcze może zaburzyć smak kawy? Otóż jest to woda! Najlepszym pomysłem będzie sięgnięcie po wodę, która ma bardzo niską zawartość minerałów, które mogą mieć duży wpływ w naszym teście!

Aromat

filiżanka z czarną kawąCzas na przedstawienie kluczowych czynników, które od pomogą nam odróżnić to, co dobrego, od wszystkiego, co złe. Przede wszystkim, pierwsze co czujemy to aromat. Palona kawa może mieć ponad 800 olejków eterycznych, które są kompletnie różne. Rozpoczynając od zapachu czekoladowego, poprzez zbożowy, drewniany, a nawet tytoniowy! Tak naprawdę, który z nich będziemy pożądać, zależy wyłącznie od nas.

Wrażenia smakowe

Po pierwszym łyku będziemy mogli wyczuć aż trzy czynniki: smak, kwasowość kawa przy pracyi gorzkość. Dobra kawa jest nieco gęsta i ciężką a na języku powinna pozostawiać uczucie lepkości. Jeżeli smak jest bardzo płytki, możemy być pewni, że są to słabej jakości ziarna. Kawa musi być także kwaśna, jako że bez tego jest ona bardzo mdła i nijaka. Jeżeli kwasowość jest zbyt wyczuwalna i przypomina ocet – domyślacie się, co to oznacza. Natomiast stopień gorzkości wynika ze stopnia palenia. Gdy będzie on zbyt duży, będzie ona gorzka aż do przesady, a zbyt krótki czas palenia sprawi, że nie będzie ona miała swojego charakterystycznego smaku.

Podsumowanie

Należy jednak pamiętać o tym, że są to zaledwie podstawowe czynniki pozwalające na ocenienie kawy. Doświadczony barista lub koneser kawy będzie w stanie dodatkowo ocenić kolor, konsystencję, czy nawet stopień wyważenia otrzymanego naparu. Nam, przeciętnym fanom czarnego napoju absolutnie wystarczą wymienione dziś czynniki.